Logo
  Avaleht  Üldinfo  Koolipere  Koolikorraldus  Õppetöö  Projektid  Vastuvõtt  Teadmiskeskus  Tugisüsteem  Huvitegevus  Spordikeskus
  Avaleht
Koolivormi tellimine
PAKUME TÖÖD
Päevakava
Eelkool 2018/2019
Õppekava
Õpetajate konsultatsiooniajad
Õpilaspilet
Videod

  Otsing
Täppisotsing  

Katseta põnevaid toiduretsepte!

Ilmavalgust on näinud väike toiduretseptide voldik, mille retseptid on kokku kogutud Viimsi Kooli 10. klasside kodunduse tundidest. Kõik toidud on õpilased ise tundides läbi katsetanud ja voldikusse on kogutud vaid parimatest parimad. Kui tahad koolivaheajal midagi uut ja huvitavat proovida, siis vali voldikust välja mõni tore retsept ja proovi järgi. Allpoolt leiad info nende kohta, kes retseptid raamatusse välja valisid ning saad ka retseptidega tutvuda. Harjutamine teeb meistriks!

Retseptid on kokku kogutud ja välja valitud nendest 10. klasside kodunduse tundidest, mis hõlmasid rahvastekööki. Rahvasteköögi idee pärineb õpetaja Virve Kalvetilt. Iga tund oli õpilastel uus teema, üks õpilane tegi kokkuvõtva referaadi teema kohta ning esitas selle kaasõpilastele. Tundides on seni käsitletud  Eesti, Itaalia, Hispaania, Inglismaa, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa rahvuskööke. Idee välja anda voldik parimatest toitudest tuli õpetaja Kairy Nahkuril , kes arvas, et tore oleks teistelegi teada anda, mida vahvat õpilased tundides teevad. Loodetavasti saab sellest tore traditsioon!

Toidud on läbikatsetanud  ja välja valinud 10 A, 10B ja 10C  klassi õpilased:
Brayan Adams Ahvonen, Erki Dorbek, Rain Jääger, Harry Kuivkaev, Henri Normak, Tõnis Pool, Mihkel Saluri, Rauno Teder, Sander Tiitson, Kariina  Vaiksalu, Kristiina Virolainen, Nele Õnnis, Riin Õnnis .

PARIMAD RETSEPTID TOIDUTUNDIDEST 2008
Sealiha küüslaugu ja rosmariiniga

1,5 kg sea kondita ja nahata puusatükk
soola
pipart
2 – 3 kuubikut võid
oliiviõli
8 -10 koorimata küüslauguküünt
1 spl värskeid rosmariini lehti

Kuumuta ahi 200 kraadini. Maitsesta lihatükk soola ja pipraga ning seo jämeda niidiga kokku. Sellega ei tarvitse palju vaeva näha, eesmärk on hoida liha küpsetamise ajal lihtsalt tihedalt koos. Prae liha pannil paar minutit poole koguse või ning vähese oliiviõliga mõnusalt kuldseks.
Lisa küüslauguküüned ja rosmariin 5 sekundiks liha juurde leeme sisse. Määri võiga ahjupott ja aseta liha ja küüslauk koos rosmariiniga vormi. Pane kaas peale nii, et jääks väike „õhuava“, siis tuleb liha tõeliset maitsev. Küpseta 1 tund ja 15 minutit. Küpsenud küüslaugud on tõeliselt head rääkimata lihast.
Retsept Jamie Oliveri kokaraamatust.

Köögiviljapirukas

1 suur sibul
3 porgandit
1 väike suvikõrvits (zukkini)
2 punast paprikat
2sl õli
soola, pipart
lehttaigen
150g riivitud juustu

Vooderda pirukavorm lehttaignaga, toesta servad fooliumiga ja eelküpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Peenesta sibul, lõika porgand, suvikõrvits ja paprika ribadeks. Hauta köögivilju pannil õlis madalal kuumusel 15 minutit. Tõsta täidis poolküpsenud pirukapõhjale, raputa üle riivjuustuga ja küpseta veel 15 minutit ehk kuni juust hakkab kergelt pruunistuma.
Maire Suitsu Kokaraamat

Guiche Lorraine (Juustu-peekonipirukas)
Hõrgutav prantsuse klassika

3 dl jahu
0,5 teelusikat soola
150g võid
2sl külma vett
200g väherasvast suitsupeekonit
3dl vahukoort
3 muna
150g riivitud juustu
musta pipart

Sega kausis jahu ja sool. Lisa tükeldatud või ja näpi purutaoliseks massiks. Vala juurde vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Keera tainas kilesse ja hoia 1 tund külmkapis.
Kuumuta ahi 250 kraadini. Võita 28 cm läbimõõduga pirukavorm. Rulli tainas jahusel laual ümmarguseks kettaks. Tõsta tainas vormi ja suru üles servadeni. Toksi kahvliga põhja augud ja küpseta 5 minutit.
Täidise jaoks pruunista pannil ribadeks lõigatud suitsupeekon. Nõruta üleliigsest rasvast ja sega vahustamata koore, munade ja riivjuustuga. Maitsesta musta pipraga ja vala põhjale. Küpseta 225 kraadises ahjus veel 10-15 minutit, kuni pirukas on kuldpruun.
MAITSEB IMEHÄSTI!
Angeelika Kangi retseptikogust

Suurepärane maasika – juustutort

450g külmutatud maasikaid
200g Digestive küpsiseid
100g võid
1 sl fariinisuhkrut
1 pakk metsamaasika tarretise pulbrit
400g lahjat maitsestamata toorjuustu
400g kohupiima
2 tl vaniljesuhkrut
4 sl suhkrut
6 tl želatiini

Purust küpsised ja sega pehme või ja fariinisuhkruga. Suru taigen küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja pane külmkappi.
Pane želatiin 10 supilusika veega paisuma, umbes 5 minuti pärast kuumuta mikrouunis paisunud želatiin läbipaistvaks (50-60 sek), lase natuke jahtuda, vahetevahel segades.
Vahusta toasoe toorjuust ning maitsesta vaniljesuhkruga ja suhkruga, sega hulka kohupiimapasta ja sulatatud želatiin. Kata koogipõhi toorjuustuvahuga ja pane uuesti külmkappi.
Tee valmis tarretis, selleks vala tarretisepulberi peale 3,5 dl keeva vett, sega ja lase veidi jahtuda vahetevahel segades.
Laota maasikad koogile ja vala üle tarretisega ning pane külmkappi 3 – 4 tunniks. SUUREPÄRANE!

Vaarika – toorjuustutort šokolaadiga

250g kaeraküpsiseid (Digestive)
100g võid
600g toorjuustu
250g vaarikaid
200g suhkrut
4 muna
Kate:
200g toorjuustu
200g valget šokolaadi

Valmista ette 26-cm läbimõõduga lahtikäiv küpsetusvorm. Purusta kaeraküpsised ja sega kokku pehme võiga. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale.
Täidiseks sega kokku toorjuust ja suhkur, segamist jätkates lisa ükshaaval munad.Lõpuks sega hulka vaarikad ja vala täidis küpsetuspõhjale. Küpseta 180- kraadises ahjus 30-40 minutit. Lase tordil täiest jahtuda.
Katteks sulata šokolaad, sega kokku toatemperatuuril toorjuustuga ning määri jahtunud koogile. Enne lauale andmist lase külmikus vähemalt pool tundi seista.
Toiduainete eest tuleb natuke rohkem raha maksta, aga see on seda VÄÄRT!
Allan Kuninga magusaraamat

Küüslaugusai piparmündi ja meega

30g presspärmi
3sl vedelat mett
500g jahu
200g kodujuustu
1sl värsket või kuivatatud piparmünti
1 küüslaugumugul
40g võid
150ml vett
1sl meresoola
1 munakollane

Kuumuta ahi 220 kraadini, pista küüslaugupea tervenisti ahju ja rösti 10 minutit, kuni viljaliha on pehme. Eemalda kestad ja pressi magus viljaliha välja.
Vala kaussi pool veekogusest, lisa pärm ja 1sl mett. Sega, kuni pärm on sulanud ja jäta umbes 15 minutiks seisma. Pärm peab hakkama vahutama.
Sega kaussi kodujuust, ülejäänud mesi, piparmünt, sool ja küüslaugupasta. Sulata potis või. Lisa pärmisegule kodujuustusegu, sulatatud või, jahu ja ülejäänud vesi. Sõtku taigen valmis, sõtkuda tuleks umbes 10 minutit. Jäta taigen 1 tunniks sooja kohta niiske rätiku alla kerkima.
Tõsta kerkinud taigen jahusele tööpinnale ja sõtku läbi. Jaota taigen kaheks ja vormi kaks saiapätsi. Aseta pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel 5-10 minutit kerkida.Pintselda pätsid munakollasega üle ja lõika noaga sälgud sisse. Küpseta 180 kraadises kuumuses 20-30 minutit.
Kõige parem on soe sai taluvõiga – VÕRRATU KÜLMAROHI!
Anni Arro retsept

Hapupiimakakud

6 väikest klaasi jahu
160g margariini
0,5l hapupiima
100g hapukoort
100g majoneesi
150g riivjuustu
2tl soola
1tl soodat
10tl suhkrut

Sega kausis kuivained, sulatatud ja jahutatud margariin, seejärel hapupiim, hapukoor ja majonees, lõpuks lisa riivitud juust. Tee käed märjaks ja vooli kakud, aseta need võiga määritud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadises ahjus, kuni kakud on valmis. Serveeri soojalt.
Ene Arminen  Eesti köök

Mee – sidrunimahlakaste
salatite maitsestamiseks

6sl extra virgin oliiviõli
3sl sidrunimahla
1 sl head mett
meresoola
musta pipart

Sega kõik kokku ja maitsesta soovikohaselt soola ja pipraga
Jamie Oliveri kokaraamatust